Materialen transporteren zonder problemen. Dat is wat een heftruck voor je kan betekenen. Je ziet ze vaker voorbijkomen dan je denkt. Zo zijn heftrucks niet weg te denken uit magazijnen en staan bedrijfsterreinen er vol mee. Overweeg jij om een heftruck aan te schaffen om transportprocessen efficiënter te laten verlopen binnen je onderneming? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Dit blog gaat in op alle punten die je in overweging moet nemen bij het kopen van een heftruck. 

Situatie op de werkvloer

Binnen ieder bedrijf worden heftrucks voor andere doeleinden gebruikt. Voordat je een heftruck koopt, is het daarom goed om te inventariseren waar je de truck uiteindelijk voor wilt gebruiken. Ga eerst na wat voor soort goederen de heftruck moet transporteren. Welk type pallet gebruik je? Hoe groot zijn de goederen? Is variatie in maten een voorwaarde? Dit soort vragen zal je jezelf moeten stellen. Daarnaast is het verstandig om na te gaan hoe het magazijn is ingedeeld. Zal de heftruck bijvoorbeeld vooral binnen of buiten moeten rijden? Hoe breed zijn de gangen waar de heftruck doorheen moet en wat is de afstand die overbrugd moet worden? Ook dit soort zaken moet je jezelf afvragen. 

Voorzetapparatuur

Nu je de situatie op de werkvloer goed hebt ingeschat, is het tijd om na te denken over voorzetapparatuur. Een heftruck kan ingezet worden voor verschillende doeleinden, maar dan moet deze wel aangepast worden. Dit doe je aan de hand van voorzetapparatuur. Zo heb je sideshifts. Ook kun je kiezen voor een vorkversteller. Dit kan handig van pas komen wanneer je werkt met afwijkende pallets. Tenslotte heb je klemmen. Deze maken het vervoeren van goederen eenvoudiger, omdat deze stevig vastgezet kunnen worden op de heftruck. Als je een heftruck occasion koopt, is het verstandig om alvorens de aankoop na te gaan of er voorzetapparatuur bij zit. Is dit niet het geval? Check dan of het mogelijk is om dit later nog bij te kopen.

Bepaal het hefvermogen

Bij het kopen van een heftruck is het ook essentieel dat je nadenkt over het gewenste hefvermogen. Iedere onderneming werkt met andere goederen. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat er veel verschil in gewicht is tussen de te verplaatsen producten. Een heftruck moet hierop berekend zijn. Vergeet bij het kopen van de heftruck dan ook niet naar het lastzwaartepunt te vragen. Dit is het middelpunt van het gewicht. Het geeft inzicht in het maximale gewicht dat een heftruck aankan. Wanneer je niet goed inschat wat het hefvermogen moet zijn, investeer je geld in een product dat je uiteindelijk niet goed kunt gebruiken. Dat wil je uiteraard kosten wat het kost vermijden. 

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter