Op zoek naar een nieuwe baan? Wellicht is de marketingbranche dan iets voor jou. Door de pandemie hebben veel bedrijven hun personele bezetting moeten omgooien waardoor niet iedereen zijn werk heeft kunnen behouden. Of wellicht ben je net klaar met een studie en op zoek naar een startersfunctie. Het kan best een uitdaging zijn om je goed te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je wilt natuurlijk geen overhaaste beslissing maken, maar vaak is er ook sprake van enige tijdsdruk. Soms zie je door de bomen het bos niet meer op verschillende vacaturesites, daarom is het goed om je te verdiepen in verschillende vakgebieden zoals marketing. Je hebt vast wel eens van marketing gehoord, het komt dan ook bij de meeste bedrijven in een zekere mate voor. Om erachter te komen of werken binnen deze branche iets voor jou is, is het goed om eerst te onderzoeken wat marketing nu precies is, hoe je een marketeer wordt en welke vormen van marketing er allemaal zijn.

 

Wat is marketing?

Marketing is een erg breed begrip, waardoor het niet voor iedereen duidelijk is wat dit nu precies inhoudt. Kort gezegd betekent marketing het bedenken en uitvoeren van activiteiten die de verkoop bevorderen, vergemakkelijken en bespoedigen. Dit kan voor een merk, product of dienst in de markt zijn. Het doel hiervan is om specifieke doelgroepen aan je te binden en te behouden. De activiteiten kunnen op verschillende doelen gericht zijn, zoals het vergroten van naamsbekendheid, een goed imago opbouwen of het genereren van omzet.

 

Vormen van marketing

Het doel van marketing dient altijd als leidraad voor de activiteiten die je ervoor gaat opzetten. Om het doel te behalen zijn er verschillende vormen van marketing die je kunt inzetten. Voordat je met een activiteit aan de slag gaat, is het verstandig om goed uit te zoeken welke activiteit het best bij het doel past. Je kunt marketing doen in de vorm van onder meer direct marketing, telemarketing, printmarketing, e-mailmarketing, affiliatemarketing, social media marketing en online marketing. Bij online marketing promoot je een website of aanbod op het internet. Hierbij deel je via online kanalen een boodschap over het merk, product of de dienst. Zo plaats je bijvoorbeeld een bericht over je product op Facebook, pas je een producttekst in je webwinkel aan om online beter gevonden of bouw je kwalitatieve backlinks naar je website via linkbuilding.

 

Hoe word je een marketeer?

Om een baan in de branche te vinden heb je natuurlijk enige voorkennis nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een volledige marketingstudie volgen, maar ook is er veel mogelijk via cursussen. Vaak begin je namelijk in een allround rol waarbij je zowel creatief als met data bezig bent en kun je je binnen je functie steeds verder ontwikkelen. Aanvullend kun je dan een cursus volgen die zich richt op bijvoorbeeld Google, Facebook of SEO.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter